Programma

Het programma is geheel digitaal en dus gemakkelijk te volgen vanaf elke plek, thuis of op kantoor: Deel 1 (Keynotes) en Deel 4 (Paneldiscussie) zijn plenair te volgen, voor Deel 2 (Workshops) en Deel 3 (Praktijkvoorbeelden) kun je per deel kiezen uit vier opties.

 

 • TijdTitelSprekerType
 • 08:45 - 09:00Ontvangst in de digitale wachtkamer Plenair20201028congreslocatie
 • 09:00 - 09:05Welkom door de dagvoorzitterNiels van OmmenPlenair20201028congreslocatie
 • 09:05 - 09:20Keynote 1: Bouwteams in relatie tot de tijdsgeest: waarom zijn bouwteams nu (weer) populair?Marleen HermansPlenair20201028congreslocatie
 • 09:20 - 09:35Keynote 2: Bouwteams als evenwichtige contractvorm: waarom kunnen beide partijen profiteren?Jacolien EijerPlenair20201028congreslocatie
 • 09:35 - 09:45Tijd voor koffie Plenair20201028congreslocatie
 • 09:45 - 10:00INTRODUCTIE: Handreiking BouwteamsGido LaevenMarten KleinPlenair20201028congreslocatie

  Als je eenmaal hebt gekozen voor een bouwteam, HOE ga je dan verder aan de slag? Op welke wijze doorloop je de verschillende fases (aanbesteden, bouwteam en realisatie)? Dát wil het Ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam (hierna: IBA) samenvatten in de Handreiking Bouwteams. Daarin worden voorbeelden en handvatten opgenomen die gebruikt kunnen worden door zowel opdrachtgevers als marktpartijen. In Amsterdam en daarbuiten, want de Handreiking wordt straks openbaar gepubliceerd.

  In dit onderdeel licht Marten Klein (directielid IBA) kort toe wat IBA wil bereiken met de Handreiking. Gido Laeven (contractmanager IBA) is trekker van de Handreiking en licht toe hoe de ontwikkeling in zijn werk gaat. IBA wil deze workshops (A, B, C en D) graag gebruiken om jóuw kennis en ervaring op te halen, zodat deze kan worden verwerkt in de Handreiking Bouwteams. Doe je mee?

  Door Gido Laeven, Marten Klein

 • 10:00 - 10:05Keuze voor en verplaatsen naar workshop Plenair20201028congreslocatie
 • 10:05 - 11:30Keuze A: Aanbesteden van een bouwteam/tweefasencontractGido LaevenJoost FijnemanWorkshop20201028workshop

  In deze workshops gaan de moderatoren samen met jou op zoek naar antwoorden op vragen als: Voor welk type of omvang projecten kies je voor een bouwteam? Wat is verschil tussen bouwteam en tweefasencontract? Hoe werkt de aanbesteding van een bouwteam? Welke fasering kies je en welke kennis is ervoor nodig? Hoe maak je tijdens de aanbesteding al ‘haakjes’ naar de fase ná de aanbesteding?

  Door Gido Laeven, Joost Fijneman

 • 10:05 - 11:30Keuze B: Raamovereenkomst of bouwteamsAndrea ChaoFrancien BouwmeisterWorkshop20201028workshop

  In deze workshops gaan de moderatoren samen met jou op zoek naar antwoorden op vragen als: Wanneer kies je voor een raamovereenkomst en/of wanneer voor een bouwteam? Zijn ze ook te verenigen (bouwteam dat leidt tot raamovereenkomst) en wat zijn daarvan voor- en nadelen? Hoe kun je hiermee innovatie stimuleren en houd je dat in balans met wat de markt al aan kan?

  Door Andrea Chao, Francien Bouwmeister

 • 10:05 - 11:30Keuze C: Houding en gedrag in bouwteamsCécile ClaessenFreek van BerkelWorkshop20201028workshop

  In deze interactieve workshop gaan de moderatoren samen met jou op zoek naar antwoorden op vragen als: Wanneer is een team rijp voor een bouwteam? Beschikt iedereen over de daarvoor benodigde competenties en welk gedrag hoort daarbij? Hoe bouw je de samenwerking op en houd je deze goed? De moderatoren delen hun eigen praktijkervaring en zijn nieuwsgierig naar de ervaring van de deelnemers.

  Door Cécile Claessen, Freek van Berkel

 • 10:05 - 11:30Keuze D: Hoe samen in de realisatiefase als bouwteam?Joost MeremaWorkshop20201028workshop

  In deze workshops gaan de moderatoren samen met jou op zoek naar antwoorden op vragen als: Hoe werpt de belofte van de uitvoering de schaduw vooruit naar de bouwteamfase? Hoe houd je de sfeer en verhouding uit de ontwerpfase vast tijdens de realisatiefase? Hoe ga je in die fase om met elkaar en zijn daar (andere?) spelregels voor? Hoe ga je ermee om als er tijdens de realisatie een ander team wordt ingezet dan tijdens de ontwerpfase, welke afspraken maak je daarover? Welke tips, trucs en instrumentarium zijn bruikbaar op dit vlak?

  Door Joost Merema

 • 11:30 - 11:40Koffie pakken, keuze voor en verplaatsen naar praktijkvoorbeeld Plenair20201028congreslocatie
 • 11:40 - 12:20Praktijkvoorbeelden over succesfactoren van bouwteams Workshop20201028workshop
 • 11:40 - 12:20Keuze A: Het uitvoeren van groot onderhoud aan de John F Kennedylaan, buiten ring in de gemeente EindhovenHenk BrouwerWorkshop 20201028workshopworkshop

  In deze presentatie, die voorzien is van foto’s en filmpje die genomen zijn tijdens de uitvoering, volgt een korte toelichting op de doorlopen procedure, aanbestedingsprocedure, inschrijving, beoordeling, de samenstelling en insteek van het bouwteam, vaststellen van het proces en de planning. Tevens wordt het vaststellen go- nogo momenten besproken en welke producten er nodig zijn voor prijsvorming en uitvoering, en de uiteindelijke uitvoering.

  Door Henk Brouwer

 • 11:40 - 12:20Keuze B: Van De Kanis tot Bouwteams op de Oranje LoperJoost MeremaYvonne KorverWorkshop 20201028workshopworkshopworkshop

  Wat heeft een verzakkende woonwijk in de polder bij Woerden te maken met honderd jaar oude rijksmonumentale bruggen in de binnenstad van Amsterdam? Beide zijn uitdagingen waarin de opdrachtgever al langer er tegen aan liep dat er kennis en uitvoeringsexpertise van de markt nodig was in de planfase, en dat het risicoprofiel te hoog bleek om het op een gebruikelijke manier als geïntegreerd contract op de markt te zetten. Het ene project is als een twee-fase overeenkomst op de markt gezet, en het andere als bouwteam.

  We nemen je mee in het begin van deze zoektocht, het proces van het consulteren en benaderen van de markt, de uitvraag en het opzetten van de samenwerking. We zullen daarbij lessen delen van de samenwerking in voorbereiding, ontwerp en uitvoering van De Kanis in Woerden én de laatste inzichten die we opdoen bij het grote bouwteam voor de Bruggen van het programma Oranje Loper. Hoe is het nu om naast elkaar in het team te zitten, in plaats van tegenover elkaar? Dat blijkt toch anders te zijn dan we gewend zijn – maar het smaakt naar meer. We beloven dat we niet alleen de ‘best’ practices zullen delen – maar we gaan ook zeker in op onze verwondermomenten van waar we onderweg tegen aan zijn gelopen.

  Door Joost Merema, Yvonne Korver

 • 11:40 - 12:20Keuze C: Bouwteam verhardingen provincie UtrechtHenberto RemmertsWorkshop 20201028workshopworkshopworkshopworkshop

  Het project bouwteam verhardingswerken richt zich op de onderhoudsopgave van de provinciale asfaltwegen voor de provincie Utrecht. Voor complexe, maar soms ook voor simpele vraagstukken, heeft de provincie Utrecht niet altijd zelf de beste oplossing in huis. De markt heeft vaak veel meer mogelijkheden om die oplossing te vinden. De Provincie is daarom op zoek gegaan naar twee partners (aannemers) die elk plaats nemen in een apart bouwteam om gezamenlijk met de Provincie de te onderhouden wegvakken voor te bereiden, te ontwerpen met als hoofddoel het onderhoudsprogramma voor provinciale wegen te verbeteren.

  De casus in de provincie Utrecht heeft veel aanbesteding- en contractuele aspecten die het afgelopen jaar als vraag vanuit diverse opdrachtgevers en aannemers zich hebben aangediend. Denk bijvoorbeeld aan de gunningscriteria (o.a. de prijs), een Europese niet-openbare procedure en het toepassen van een raamcontract binnen een Bouwteam. Ook nemen wij u mee in de waarde om eerst een inkoopstrategie op te stellen. Het aanbestedingstraject heeft twee maal een kort geding gekend, ook hierbij zullen we stilstaan en de leerpunten delen. Inmiddels zijn de Bouwteams gestart met de aannemers KWS Infra en Versluys & zoon en de eerste ervaringen dienen zich aan. Kortom een casus die u niet mag missen.  

  Door Henberto Remmerts

 • 11:40 - 12:20Keuze D: Ontwikkeling bio-based composiet fietsbrug RitsumasylJorian WalsWorkshop 20201028workshopworkshopworkshopworkshopworkshop

  Jorian is sinds 2015 in dienst bij Witteveen+Bos. Vanaf 2016 is hij betrokken geweest bij het bouwteam voor de ontwikkeling van de bio-based composiet fietsbrug in Ritsumasyl. Eerst bij de contractvorming en aanbesteding van het bouwteam, vanaf 2017 als adviseur ín het bouwteam bij de ontwikkeling en realisatie van deze bijzondere brug. Sinds 2019 is hij projectleider van het monitoringsysteem dat de komende jaren de materiaaleigenschappen van het biocomposiet en effecten daarvan op de brug monitort. Jorian neemt je in deze workshop mee door alle facetten van de ontwikkeling van deze brug in bouwteamverband.

  Door Jorian Wals

 • 12:20 - 12:30Zelf lunch klaar maken en achteroverleunen voor de paneldiscussie Plenair20201028congreslocatie
 • 12:30 - 13:00De Glazen Bol: Samenwerken in de bouw- en infrasector over 20 jaarKarin RogRalph van RoesselArent van WassenaerPlenair20201028congreslocatie

  Terwijl jij thuis lekker luncht, delen drie sprekers met passie en visie in drie korte pitches -van elk 3 minuten- hun kijk op de toekomst van samenwerking in de bouwsector. Centrale vragen: hoe ziet de samenwerking tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers in de sector er over 20 jaar uit? Wat is dan echt veranderd? En wat is nog steeds hetzelfde? Daarna is er ruim de tijd om jouw vragen als kijker af te vuren op de drie pitchers! Wat houdt jou bezig en wil je weten? Welk idee heb jij en waar wil je reflectie op? De pitchers zijn: Ralph van Roessel (directeur Tauw), Karin Rog (directeur Klant & Markt Reinteninfra) en Arent van Wassenaer (eigenaar The Faithful Goose).

  Door Karin Rog, Ralph van Roessel, Arent van Wassenaer

 • 13:00AfsluitingNiels van OmmenPlenair20201028congreslocatie
Terug naar boven