Programma

Hieronder presenteren we de namen van de innovators van de toekomst! Wil je als eerste op de hoogte zijn van updates over het programma? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief of volg ons op Linkedin!

  • TijdTitelSprekerType
  • 09:00 - 10:00Ontvangst en registratie  Plenair20230213congreslocatie
  • 10:00 - 10:10Welkom Plenair20230213congreslocatie
  • 10:10 - 10:40Keynote: de blinde vlek van de duurzaamheidstransitieYvette  WatsonKeynotes20230213keynotes

    Het klimaatvraagstuk is belangrijker dan ooit! Bedrijven zijn naarstig op zoek naar hoe ze de transitie naar een duurzame bedrijfsvoering kunnen versnellen. De economie van morgen zal compleet anders zijn dan die van gister. De innovaties die het congres Gamechangers je tonen, laten zien dat er al zoveel oplossingen reeds voor handen zijn. Maar hoe breng je een stevige ambitie naar de praktijk? Wat zijn de gamechangers? Hoe ga je met je organisatie aan de slag om de doelstellingen te realiseren? Yvette neemt je mee in wat de belangrijkste succesfactoren zijn voor systeemverandering en hoe we social tippingpoints kunnen creëren om de transitie te versnellen.

    Door Yvette Watson

  • 10:40 - 11:10Keynote: Paardensprongen helpen de bouw vooruit!Sicco  SantemaKeynotes20230213keynotes

    Een paardensprong kent twee richtingen: een recht, een schuin. Die laatste, buiten de gebaande paden, is hard nodig in de bouwketen. Opdrachtgevers en hoofdaannemers hebben niet meer alle kennis in huis en daardoor is de hoofdaannemer op zijn best een regisseur, die slechts 10 à 20% bepaalt van de waarde van een opgave. De rest komt allemaal van de ketenpartners, zodat onderaannemers en toeleveranciers de hoofdrol gaan spelen bij innovaties als de milieuneutrale bouwplaats (of veiligheid, doelmatigheid). In deze keynote gaat Santema dieper in op de winsten (en risico’s) binnen die veranderende ketens wat betreft efficiency, doorlooptijd, milieubelasting en veiligheid. Lees nu alvast: De bouw gaat met paardensprongen vooruit.

    Door Sicco Santema

  • 11:10 - 11:30Koffiebreak  Plenair20230213congreslocatie
  • 11:40 - 12:25Sessieronde 1  Sessies20230213sessies

    Keuze uit diverse presentaties en workshops.

  • 11:40 - 12:25Van procurement naar ProCarement: omgaan met schaarsteJoost  MeremaSessies 20230213sessiessessies

    We zijn in de bouw gewend om te werken vanuit overvloed. Zo zijn we gevormd in ons denken, met voorop het ‘goedkope’ beton, makkelijk en onbeperkte beschikking van energie en materieel. Maar inmiddels lopen we keihard vast. Ook in aanbestedingen. Er gaat steeds meer verloren dan dat we winnen. Waarom verkwisten we daar zoveel kennis, deskundigheid en positieve energie?
    In een workshop gaat Joost Merema met de deelnemers de mogelijke antwoorden uitwerken. Om zo te laten zien wat anders aanbesteden zal betekenen voor een duurzame wereld.

    Door Joost Merema

  • 11:40 - 12:25Projectoverstijgende inkoop om ambities waar te maken!Henberto  RemmertsSessies 20230213sessiessessiessessies

    Door slim na te denken over de inkoop van het totale werkpakket, bespaar je tijd en geld. Een projectoverstijgende inkoop kijkt verder dan een project, zoekt kansen in een programma, seriematige inkoop of gebied. Hierdoor komen ambities als circulariteit, samenwerken, efficiëntie en innovaties beter tot hun recht. Aan de hand van een gebiedsontwikkeling in Amsterdam en een programmatische benadering en uitbreiding van een energienet van Alliander wordt getoond hoe projectoverstijgend inkopen kan werken. We staan stil bij het vroegtijdig betrekken van de markt en de invloed die het heeft op marktpartijen, ervaren zij ook de voordelen? 

    Met medewerking van de Gemeente Amsterdam en Alliander

    Door Henberto Remmerts

  • 11:40 - 12:25Enkelvoudig IPM-Team: systeem- en gedragsverandering bij RWSNathalie  VranckenJaap  PeelenMarieke  SchepersSessies 20230213sessiessessiessessiessessies

    Rijkswaterstaat ziet het enkelvoudig IPM-Team als antwoord op de huidige uitdagingen van de krapte op de markt en als volstrekt andere wijze van samenwerken met de markt. In plaats van twee IPM-teams worden de teams in elkaar geschoven. In één IPM-team worden de rollen door óf de opdrachtnemer, óf de opdrachtgever bezet. Werken vanuit vertrouwen krijgt hiermee een andere lading. Wat betekent deze omslag voor de organisaties en betrokkenen in het bijzonder?
    Luister ook naar de ervaringen van Marieke Schepers-Cornelisse (RWS), Jaap Peelen (Combinatie Van der Weerd Grafhorst B.V. – Dostal Wegenbouw B.V.) en Nathalie Vrancken (Cohezy).

    Door Nathalie Vrancken, Jaap Peelen, Marieke Schepers

  • 11:40 - 12:25AHPD: groengasrevolutie under pressure Pepijn Storm van LeeuwenSessies 20230213sessiessessiessessiessessiessessies

    Met Bareau’s AHPD-technologie kan in 2030 2 miljard m3 groengas worden geproduceerd voor de vereiste bijmengverplichting. De grondstoffen voor het  biotechnologisch AHPD-proces bestaan uit rioolwater, zuiveringsslib of andere organische reststoffen. In plaats van het opwaarderen van biogas, wordt het groengas van Bareau direct onder hoge druk uit organische reststromen gefabriceerd. Bovendien kan door de toevoeging van waterstof aan het hogedrukvergistingsproces de groengasproductie sterk worden opgeschaald en ontstaat ook een unieke energieopslagfunctie. Door de integratie van ammoniak-verwaarding en fosfaat-terugwinning (bekend uit de rioolwaterzuivering) is AHPD ook toepasbaar op dierlijke mest. Het laatste nieuws van Bareau komt uit Groningen waar gewerkt wordt aan een Proeftuin Aardgasvrije Wijken. 

    Door Pepijn Storm van Leeuwen

  • 11:40 - 12:25Weeting met de Keynote: naar een social tippingpointMartine de VaanYvette  WatsonSessies 20230213sessiessessiessessiessessiessessiessessies

    Hoe breng je een stevige ambitie naar de praktijk? Tijdens de eerste keynote van deze dag heeft Yvette Watson heeft toegelicht wat de belangrijkste succesfactoren zijn voor systeemverandering en hoe we social tippingpoints kunnen creëren om de transitie te versnellen. In deze sessie nemen Yvette en Martine de Vaan, auteur van Walk Your Meeting, je mee naar buiten voor een weeting: een walking meeting en maak je dit concreet voor het eigen werkveld. Welke gamechange is volgens jouw nodig? Wat kun jij er – met anderen- aan doen? We stappen door een opengeknipt hek naar het naastgelegen bos, spreken afwisselend wandelend in kleine groepen en plenair welke eerstvolgende actie nodig is voor systeemverandering en komen met minimaal 2000 stappen op de teller én nieuwe energie terug voor de lunch.

    Kom mét je jas naar deze sessie, die start buiten bij de ingang van Kontakt der Kontinenten. Houd er rekening mee dat de route grotendeels over zandpaden loopt. Bang voor regen? Wij niet echt, want het regent in Nederland maar 7% van de tijd (en er is de afgelopen tijd al best veel gevallen). Hebben we toch pech, dan doen we de sessie geheel of deels binnen.

    Door Martine de Vaan, Yvette Watson

  • 12:25 - 13:25Lunch en netwerken Plenair20230213congreslocatie
  • 13:25 - 13:55Keynote | Samen op weg naar een SCHOON2050  Maurice  BeijkKeynotes20230213keynotes

    Maurice Beijk is de duurzaamheid in eigen persoon, vandaar zijn functietitel ‘Rentmeester2050’. Sinds hij zijn leven compleet omgooide, is ‘volhoudbaarheid’ zijn enige drijfveer. Hij vertelt je glashelder dat de aarde ons niet nodig heeft, maar wij wel de aarde. Hoe je ook bouwt, als je die intentie niet meebrengt, ben je bij Beijk aan het verkeerde adres. Hij laat dat zien aan de hand van diverse projecten, met nuchter boerenverstand en creativiteit. Naast biomimicry en systeemfalen komen ook aan de orde:

    1.Vertrouwen
    2.Noaberschap & Reciprociteit
    3.Co-creatie
    4.Natuur- & Mens-inclusiviteit
    5.Creativiteit & Innovatie
    6.Integraliteit

    Lees nu alvast: Rentmeester 2050 brengt bergen circulariteit

    Door Maurice Beijk

  • 14:05 - 14:50Sessieronde 2  Sessies20230213sessies

    Keuze uit diverse presentaties en workshops.

  • 14:05 - 14:50Naar een betere dialoog met Beelden van Goed Werk!Mayke  DerksenSessies 20230213sessiessessies

    Ben jij die changemaker die zich herkent in: ’Je zit in een dialoog en dan is er dat moment dat je denkt ‘hé, niet iedereen stapt in’ of ‘hoe ga ik op mijn doel af’, waarna je handelt en dat werkt! Achteraf denk je ‘doe ik het goed en doe ik het goede?’ En als je dit leest, besef je dat je hier met een professionele vriend over wilt doorpraten. Juist hiervoor ontwikkelden wij van DuurzaamDoor het Werkschrift Beelden van Goed Werk. Omdat we ervan overtuigd zijn dat als we de duurzaamheidsdoelen willen bereiken, we een écht ander gesprek moeten voeren. Wat zijn jouw ervaringen? 

    Door Mayke Derksen

  • 14:05 - 14:50Omdenken: zo creëer je op eenvoudige wijze je CO2-footprint Martijn  WeeningSessies 20230213sessiessessiessessies

    De Provincie Noord-Holland ontwierp een model waarmee de organisatie een breed en gedetailleerd inzicht heeft in de CO2-emissies en mate van circulariteit van het beheer van de eigen infrastructuur. Dit model gaat niet uit van hetgeen ingekocht wordt, wat de conventionele wijze is, maar gaat uit van het areaal wat de provincie in beheer heeft. Op basis van de technische levensduren, opbouw van objecten en een koppeling hiervan aan de Nationale Milieudatabase is inzichtelijk gemaakt wat de gemiddelde CO2-footprint is van de productie, aanleg en verwerking van vrijwel alle materialen. Daardoor kan de provincie bepalen hoe haar inkoop moet wijzigen om tot een reductie van 55% in 2030 te komen. 

    Door Martijn Weening

  • 14:05 - 14:50Op grote voet: bouw duurzaam én anders voor voetgangersMartine de VaanSessies 20230213sessiessessiessessiessessies

    Eén van de grote gamechangers in de bouw is ‘de mens te voet’ als basis voor de toekomstige stad en leefomgeving. Dit wordt een ware systeemverandering voor de infrastructuur, inrichting van de openbare ruimte en onze visie op mobiliteit. Over de winst van voetgangersvriendelijke steden, over het omgekeerd ontwerpen en over de consequenties voor de bouw en infra, vertelt Martine de Vaan (programmaleider City Deal Ruimte voor Lopen) je alles tijdens haar presentatie én haar twee Weetings! Ontdek hoe steden, ministeries, maatschappelijke partijen en bedrijven (o.a. CROW) samen experimenteren. Lees ook dit interview!

     

    Door Martine de Vaan

  • 14:05 - 14:50Innovate or Die: toekomst gassector in de energietransitie Stefan van UffelenSessies 20230213sessiessessiessessiessessiessessies

    Vanaf 2026 is het over en uit voor de cv-ketel. Lang leve de hybride warmtepomp!? Wat brengt die overheidsmaatregel allemaal teweeg, wat betekent die voor de branche en de energietransitie? Allemaal vragen die om een antwoord vragen en daarvoor komt Stefan van Uffelen (onder meer bekend van de Dutch Green Building Council en het BREEAM-label) op het podium. Op zijn beurt poneert hij ook vragen als: hoe gaan gemeenten ermee om in het licht van de Transitievisies Warmte; welke rol speelt waterstof op dit gebied en welke technische valkuilen zijn er verder nog? Bovendien: ken jij de Superhybride warmtepomp van Cooll al?  

    Door Stefan van Uffelen

  • 14:50 - 15:10Koffiebreak  Plenair20230213congreslocatie
  • 15:10 - 15:55Sessieronde 3  Sessies20230213sessies

    Keuze uit diverse presentaties en workshops.

  • 15:10 - 15:55Het belang van een circulaire bouweconomieErik  KoremansSessies 20230213sessiessessies

    We zien de stad als bron en zetten donorgebouwen in als voeding voor het creëren van nieuwe circulaire bouwmaterialen. We lanceerden in dit kader diverse (wereld)innovaties, waaronder de Smart Liberator. Dit is een innovatieve beton verwerkingstechniek die de oorspronkelijke, zuivere primaire bestandsdelen van uit geoogst beton (zand, grind en cement) herwint. Van deze herwonnen grondstoffen produceren we Urban Mining Concrete! Tijdens het Gamechangers Congres zal Erik onder andere toelichten wat dit concreet betekent met praktijkvoorbeelden en een visie op de circulaire bouwtoekomst.

    Door Erik Koremans

  • 15:10 - 15:55Biobased bouwen: de plek waar groeien wel mag!Anke  VerhagenJan Willem van de GroepSessies 20230213sessiessessiessessies

    Van landbouw naar bouwland. Van boer naar bouw. Van wortels naar wonen… Het telen en gebruiken van biobased bouwmaterialen biedt een oplossingsrichting voor zowel de landbouwtransitie, de grondstoffentransitie als de klimaat- en energietransitie. En vergeet het woningtekort niet: met biobased bouwmaterialen bouwen we sneller, slimmer en schoner. Werken met biobased bouwmaterialen biedt bovendien het optimisme dat we in deze tijd zoeken. Biobased bouwmaterialen slaan CO2 op en dat is een omdenker: je kan vanuit het oogpunt van CO2-reductie dus beter wél dan níét een huis bouwen. Wat is de rol van Rabobank hierin en wat staat ons allen te doen? 

    Door Anke Verhagen, Jan Willem van de Groep

  • 15:10 - 15:55Circulariteit en gedragsverandering op de werkvloerChantal  SchrijverMarieneke  BijleveldSessies 20230213sessiessessiessessiessessies

    Op allerlei niveaus zoeken overheden naar dé manier om in aanbestedingen circulariteit explicieter te kunnen uitvragen. Als startpunt daarvoor ontwierp TAUW een dashboard voor de Provincie Overijssel. Daarmee ontstaat een goed beeld van het circulaire karakter van de aanleg en onderhoud van de provinciale (vaar)wegen. Een mooie tool, maar hoe implementeer je die in de organisatie? Wat verandert er aan het werk van de medewerkers en welke drempels moeten zij overwinnen? Marieneke Bijleveld (Provincie Overijssel) en Chantal Schrijver (TAUW) gaan in op deze transitie en de noodzakelijke gedragsverandering. “Wat nog niet beproefd, gecertificeerd of gewoon aangetoond is, is hartstikke eng.”

    Lees nu alvast het achtergrondartikel met Bijleveld en Schrijver over gedragsverandering op de werkvloer.

    Door Chantal Schrijver, Marieneke Bijleveld

  • 15:10 - 15:55Prefab: omdenken in standaardconceptenNiels  RoodSessies 20230213sessiessessiessessiessessiessessies

    We kunnen blijven vaststellen dat we te weinig mensen hebben met een opleiding in bouw of techniek, maar wat doen we eraan? Het seriematig maken van prefab componenten die plug-and-play zijn aan te brengen, vereist een heel nieuwe manier van samenwerken in de keten. Een goed voorbeeld is de platformsamenwerking in de automotive sector. Busfabrikant VDL weet daar alles van en bundelt de krachten met bouwer Van Wijnen. Niels Rood gaat op het podium in op de 'Industry 4.0' en de vraag wat er nodig is om bouwfabrieken in hoog tempo unieke componenten te laten afleveren. Lees nu alvast: Prefab omdenken in standaardconcepten.

    Door Niels Rood

  • 16:05 - 16:35Slotdebat ‘Hoe kunnen normen verduurzaming stimuleren?’Arjan  VisserDianta  WilmsenPieter  LitjensWillemien  BoschGertjan de WerkKeynotes20230213keynotes

    Slotdebat met Pieter Litjens (CROW), Willemien Bosch (NLingenieurs), Dianta Wilmsen (NEN) en Gertjan de Werk (Cirkelstad) over regels, standaarden, normen, aanbevelingen en hoe deze de klimaatopgave en verduurzaming in de bouwsector kunnen stimuleren; o.l.v. Arjan Visser (Antea Group). 

    De een houdt van ze, de ander haat ze: normen. ‘Normen’ zijn er in allerlei soorten, van NEN/ISO-normen, CUR-aanbevelingen en CROW-publicaties tot interne regels (handboeken, moederbestekken) van opdrachtgevers. En natuurlijk ontkomen we niet aan normen, want zij zorgen in eerste instantie al voor kwaliteit en veiligheid van bouwprojecten. Maar normen en richtlijnen zijn ook een sta in de weg bij duurzame ontwikkelingen binnen de klimaatopgave van publieke opdrachtgevers en bedrijven. Of niet? Kun je ook zonder normen aan de slag of zijn er normen al up to date? Hoe zit het met duurzame technieken in CROW-publicaties en moederbestekken van overheden? Helpt het als normen actueel zijn ten aanzien van duurzame technieken of is het niet nodig en kunnen we zonder? En als we normen snel willen verduurzamen, kan dat en wat is er voor nodig? Diverse partijen uit het speelveld komen aan het woord en misschien debatteer jij ook mee?

    Door Arjan Visser, Dianta Wilmsen, Pieter Litjens, Willemien Bosch, Gertjan de Werk

  • 16:35 - 17:30Netwerkborrel Plenair20230213congreslocatie
Terug naar boven